Seneste nyt

En stærk bryder

En af de sportsfolk, jeg fortæller om i kapitlet om sportens gennembrud i Vejle i e-bogen "Købmænd, forlystelser og sport" er bryderen Gustav Heede:

Sukkerkoger Gustav Heede var i begyndelsen af det 20. århundrede en af landets dominerende brydere og vægtløftere. Stor, stærk og smidig vandt han adskillige mesterskaber, og han var også meget tæt på at blive Europamester i 1905, da dommerne ved mesterskaberne i Berlin overså, at han havde modstanderen nede allerede tidligt i kampen. Dengang brødes man, indtil en af deltagerne havde begge skuldre i madrassen – ikke noget med point og på tid, som det fremgår af Gustav Heedes udtalelse til Vejle Social-Demokrat den 31. december 1943:

”Hein og jeg lurede lidt på hinanden, saa gik jeg til Sagen med ungdommelig Iver for at faa en Afslutning, jeg skulde være færdig og med Formiddagstoget hjem til Danmark. Hein var med sine 28 Aar mere dreven og erfaren end jeg, men det blev en god Kamp. Efter 10-12 Minutter havde jeg ham nede paa et Hovedfaldsgreb. Alle havde set det, men ikke Dommerne. Sikke en Larm og Staahej, der blev, men vi fortsatte ufortrødent. En 3-4 Gange havde Hein mig i et omvendt Livtag, men hver Gang kom jeg fri, men efter en god halv Times Brydning lykkedes Grebet for ham; pludselig sad jeg der, og vupti, værs’artig, der laa jeg regulært med begge Skuldre mod Madrassen. Hein var Europamester, jeg Nr. 2.”

Gustav Heede, der var født 1884, begyndte at bryde i Vejle Atletklub i 1899, og 1905 var faktisk året, hvor han brød igennem. Over tre søndage måtte han rejse til København for at kæmpe om det danske mesterskab, og da det var i hus med en sejr over Sofus Jensen, skulle Gustav søndagen efter til Europamesterskaberne i Berlin. Er hårdt program for en ung mand, der dog fortsatte i årene derefter som en af atletsportens store.

Gustav Heede blev en overgang erklæret for professionel, fordi han havde modtaget penge for at bryde mod cirkusdirektør Bech-Olsen i dennes cirkus. For at styrke tilstrømningen til cirkusforestillingerne, havde mesterbryderen Bech-Olsen, der vejede 290 pund, udlovet 200 kr. til den, der kunne gå 20 minutter imod ham. Gustav Heede, der var 100 pund lettere end cirkusdirektøren, vandt de 200 kr. og flere til, for de følgende aftener gentog de to brydere kampen. På grund af disse kampe blev Heede frataget sine amatørrettigheder i en periode.

Gustav Heede var udlært sukkerkoger og oprettede i 1921 sin egen bolsjefabrik i hjembyen.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.12 | 22:07

Imperiet børn foreslås til årets bog⁸

...
20.12 | 22:05

Imperiet børn. Foreslås til årets bog

...
06.02 | 18:22

Yes, det er Boghandleren. Mange tak

...
06.02 | 13:32

Er det "Boghandleren", du mener. Den kan købes billigt hos Vejle Stadsarkiv. stadsarkivet@vejle.dk

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE