Seneste nyt

Vi har taget hul på et nyt år, og dermed også et nyt udgivelsesår for de historiske bøger. Den store periode især oktober-november-december er overstået, og der har sikkert som sædvanligt været et godt julesalg for boghandlerne – også af fagbøger med historisk indhold. Der udkommer i hvert fald utroligt mange historiske bøger på det danske bogmarked. På www.historie-online.dk søger vi hver uge at opregne de bøger, der udkommer på det tidspunkt – i hvert fald så godt som muligt. Bogstakken, som rubrikken hedder, har i 2013 nævnt 305 historiske bogtitler, og selv om vi er omhyggelige med at finde frem til udgivelserne – og nogle forlag sørger for at få sendt anmeldereksemplarer til os – så er der helt sikkert en række titler, som undslipper vores opmærksomhed; ikke mindst de lokale udgivelser vil i en del tilfælde flyve under radaren. Så man kan roligt fastslå, at der i 2013 er udkommet 400 historiske bøger, ja, måske vil op imod 500 være mere realistisk.

Historie-online.dk har også en sektion, hvor der hver uge anmeldes historiske bøger. I 2013 har der i alt været anmeldt 136 historiske bøger. Nogle enkelte af dem er i sagens natur udkommet i 2012, for der kan jo være forsinkelse på, skønt vi bestræber os på at være så aktuelle som muligt, men det samme er jo tilfældet i den anden ende af året, så det går nok lige op. Af de 136 bøger er 121 af danske forfattere, 15 er oversættelser. Ved hjælp af anmeldelserne kan man kigge lidt nærmere på de emner, der bliver taget op. Og inddelt i temaer, ser det sådan ud:

Lokalhistorie                                                               12

Biografi/erindringer                                                    16

2. verdenskrig                                                              6

1. verdenskrig                                                              3

1800-tallet                                                                   3

1864                                                                            1

Treårskrigen                                                                1

Velfærdshistorie                                                          3

Dansk politik                                                                2

Herregårde/adelige/kongelige                                      7

Middelalder                                                                 4

Europæiske lande                                                        3

Sovjet/Rusland                                                            3

Kold krig                                                                     1

USA                                                                             4

Oversøisk (Afghanistan, Da.Vestindien)                         2

Islamisme                                                                    1

Indvandring/udvandr.                                                  2

Retshistorie/kriminalitet                                              5

Skole                                                                           3

Musik/Teater/Kunst                                                     5

Sport                                                                           3

Fiskeri                                                                         1

Mad                                                                             1

Energi                                                                          1

Medicinhistorie                                                            1

Danmark, diverse                                                       16

Diverse                                                                         6

Roman                                                                          3

I alt                                                                            121

+ Udenlandske forfattere:

2. verdenskrig                                                              3

1. verdenskrig                                                              1

Tyskland                                                                      1

USA                                                                              1

1848                                                                             1

Polen/Sovjet                                                                 2

Kold krig                                                                       1

Økonomi                                                                       1

Middelalder                                                                   1

Pakistan                                                                        1

Kina                                                                              1

Sport                                                                             1

I alt 136

 Der er ikke noget overraskende i, at der er mange lokalhistoriske bøger, og der er også mange af dem, der kan interessere uden for lokalsamfundet. Hvad enten der er tale om brugsforeningsbevægelsen i Thy, opførelsen af Hanstholm eller Vestvolden ved København, fodbold i Odense eller erhvervsudviklingen i Sønderjylland. For slet ikke at tale om historier, personer og begivenheder på Istedgade, som Marianne Fabricius har samlet og udgivet i 2013. Der trækkes i mange lokalhistoriske bøger masser af tråde til regionale og nationale forhold, så man behøver ikke være lokalpatriot for at læse (en hel del af) disse bøger. Og føjer man desuden de lokal- og byhistoriske årbøger til, vil man finde et væld af interessante artikler, der sætter lys på lokale forhold, som også spiller en rolle i det øvrige samfund.

Biografierne og erindringsbøgerne er ligeledes en stor gruppe. Biografier af erhvervsledere, politikere, centrale personer fra besættelsestiden og erindringer fra mere eller mindre kendte personer, der i hvert fald som oftest har haft et spændende liv at fortælle om.

Hvis man laver andre former for inddeling, kunne man fx se på, hvor mange bøger om krig, der er anmeldt. I alt 27 er det blevet til. Og det er ikke, fordi historie-online er specielt krigerisk, men fordi der simpelthen udkommer et væld af bøger, der på en eller anden måde handler om krig. Det er populært stof – ikke mindst 2. verdenskrig og Besættelsen 1940-45 fortsætter med at interessere mange mennesker, men også Treårskrigen 1848-50 og 1864-krigen og 1. verdenskrig afsætter en del titler. For de to sidstnævnte naturligvis især nu, hvor der er jubilæer at fejre. Men krig er populært at læse om – og 2013 har man ud over de nævnte kunnet fordybe sig i den spanske og den amerikanske borgerkrig, den finske vinterkrig og hvad deraf fulgte, og såmænd også Afghanistankrigen. Flere kunne nævnes, men uden at jeg har konkrete facts at bygge på, så er det min fornemmelse, at det faktum, at Danmark er blevet krigsførende, også har medført en stigning i antallet af bøger om emnet. Interessen er stor.

Nu har jeg jo ikke læst alle bøgerne (men dog nogle) – og selv om man ikke kan tale om egentlige tendenser, så bemærker man et par interessante doktordisputatser, der både er fyldt med viden og uhyre velskrevne, så almindeligt interesserede læsere sagtens kan være med. Jeg tænker her på Mikkel Venborg Pedersens ”Luksus” – om kolonivarernes indtog på det danske marked i 1800-tallet, og Michael Fjeldsøes mursten ”Kulturradikalismens musik”, der tager os gennem en spændende historie om kulturen i 20-30-40’erne. Begge to meget inciterende værker. Begge er udkommet på Museum Tusculanums Forlag. Et andet universitetsforlag, nemlig Aarhus Universitetsforlag, er i gang med udgivelsen af et imponerende værk om dansk skolehistorie. Bind 1 og 2 udkom i 2013, og de tre øvrige skulle komme i år, som jo er jubilæumsår for skolelovene i 1814. Skulle man tage det tredje store universitetsforlag med, så er Syddansk Universitetsforlag i gang med at udgive Dansk Velfærdshistorie – også et væsentligt værk, der vil blive stående, og hvor bind 5, der bringer udviklingen op til 1993, er udkommet i 2013. Universitetsforskning er ikke nødvendigvis ’elfenbenstårn-forskning’!

Også i museumsverdenen har man en række velskrivende formidlere, hvilket bl.a. kan ses blandt de fem nominerede til Årets historiske bog 2013. Her er tre skrevet af museumsfolk, Ulla Kjær, Poul Grinder-Hansen og Mikkel Venborg Pedersen.

Lysten til at udgive store, flotte værker om forskellige emner er bestemt heller ikke kølnet. I 2013 bemærker man, at Gads forlag har en række fine bøger i stort format med masser af billeder. Fx ”Forbrydelsens ansigt” (også en af de nominerede til Årets historiske Bog 2013), Jes Fabricius Møllers flotte bog om ”Dynastiet Glücksborg”. Der er desuden værker om ”Fredensborg Slot og Slotshave” og ”Erimitageslottet” samt Jesper Laursen og Eva Schmidts ”Herremanden. En adelig families storhed og fald”. Et flot koncept, Gad her har fundet frem. Bøger, man godt kan tillade sig at have liggende fremme på sofabordet. Man kunne også nævne Alette Scavenius' flotte bog om de danske teatre "Magiens huse", hvis forside ses ovenfor.

Man kunne godt nævne endnu flere bøger, som har været værd at bemærke i 2013, men lad os slutte her.

Årets høst af historiske bøger har været grundlaget for at vælge de fem kandidater til Årets historiske Bog 2013. Der er tale om bøger udkommet mellem Bogforum i 2012 og 2013, og man kan finde de nominerede på http://www.historie-online.dk/nyt/boger/aaretsbog/bogstem_2013.htm. Afstemningen foregår frem til 31. januar 2014. Kulturministerens overrækkelse af prisen på 35.000 kr. foregår i Blixen-salen på Det Kongelige Bibliotek den 20. februar, kl. 14.

Vi glæder os til en god ny bogsæson.

 

| Svar

Nyeste kommentarer

20.12 | 21:07

Imperiet børn foreslås til årets bog⁸

20.12 | 21:05

Imperiet børn. Foreslås til årets bog

06.02 | 17:22

Yes, det er Boghandleren. Mange tak

06.02 | 12:32

Er det "Boghandleren", du mener. Den kan købes billigt hos Vejle Stadsarkiv. stadsarkivet@vejle.dk